Ισχιαλγία

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDF


Τι είναι ισχιαλγία ;

Ο όρος ισχιαλγία χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συμπτώματα τα οποία οφείλονται στην πίεση ή τον ερεθισμό του ισχιακού νεύρου ( εικόνα 1). Τα συμπτώματα συνήθως υπάρχουν στην μια πλευρά της σπονδυλικής( βλέπε ανατομία σπονδυλικής στήλης ) . Οι ασθενείς  με ισχιαλγία βιώνουν πόνο ,  βελονισμούς , μουδιάσματα, αδυναμία στην περιοχή των γλουτών , στην οπίσθια περιοχή του μηρού και σε μερικές περιπτώσεις την γάμπα και στο πέλμα. Αν και η ισχιαλγία αποτελεί πολύ συνηθισμένο όρο συχνά ο όρος αυτός είναι παρεξηγημένος. Πρέπει να διευκρινίζεται ότι η ισχιαλγία δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση διάγνωση αλλά την περιγραφή συγκεκριμένων  συμπτωμάτων τα οποία αναφέρονται στον ερεθισμό του ισχιακού νεύρου. Υπάρχουν αρκετά αίτια που μπορούν να ερεθίσουν ή να πιέσουν το ισχιακό νεύρο. Αυτό είναι απαραίτητο να κατανοηθεί γιατί αποτελεί ζωτικής σημασίας πληροφορία όσο αφορά την επιλογή θεραπείας
      
                                 
Εικόνα 1

Αίτια της ισχιαλγίας

Το πιο κοινό αίτιο της ισχιαλγίας είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Σε ηλικιωμένους ασθενείς η ισχιαλγία μπορεί να σχετίζεται με αρθρίτιδα και  σπονδυλική στένωση.

Τα αίτια που μπορούν να δημιουργούν ισχιαλγία είναι τα εξής :

Λιγότερα συχνά αίτια αποτελούν :
  • Όγκοι
  • Λοιμώξεις

Θεραπεία της ισχιαλγίας

Η θεραπεία της ισχιαλγία διαφέρει ανάλογα το αίτιο. Η ακριβής διάγνωση του γιατρού ή φυσικοθεραπευτή απαιτείται για να καθοριστεί η κατάλληλη θεραπεία.  
           

Γράφει ο Φίλιππος Γκέκης PT, MT
 
    
Κορυφή

Αναζήτηση

Language - Γλώσσα

Greek English French German Italian Spanish

Πληροφορίες-Επικοινωνία

Φυσικοθεραπευτήριο : Γ. Λύρα 110 Κηφισιά 14564

Τηλ : 2130046439

Κιν : 6974066551

Mail gkekispt@ymail.com 

Κορυφή
Copyright © 2009 PhysioAid Web site developed by Emmanouil Tsardoulias (etsardou[at]auth.gr)