Σπονδυλική στένωση

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDF


( γνωστή και σαν στένωση νωτιαίου σωλήνα ή στένωση νωτιαίου καναλιού)


Τι είναι η σπονδυλική στένωση ;

Η σπονδυλική μας στήλη αποτελείται από τους σπόνδυλους ( βλέπε ανατομία σπονδυλικής στήλης ). Κάθε σπόνδυλος διαθέτει μια οπή  ( σπονδυλικό τρίμα )στο κέντρο του ( εικόνα 1). Επειδή οι σπόνδυλοι είναι ο ένας πάνω στο άλλο οι οπές στοιχίζονται και δημιουργούν τον νωτιαίο σωλήνα ( εικόνα 2 ). Ο νωτιαίος σωλήνας προστατεύει τον νωτιαίο μυελός  και  όλα τα νεύρα που ξεκινούν από τον εγκέφαλο και καταλήγουν σε όλο το σώμα. Μερικές φορές το νωτιαίο κανάλι ξεκινά και στενεύει.  Αυτό συμβαίνει φυσιολογικά με την πάροδο των χρόνων ή της οστεοαρθρίτιδας και οφείλεται στην σταδιακή εκφύλιση των οστών, αρθρώσεων και τον μεσοσπονδύλιων  δίσκων. Όταν συμβαίνει αυτό έχουμε σπονδυλική στένωση. Όσο εξελίσσεται η κατάσταση αυτή πιεστικά φαινόμενα ασκούνται στον νωτιαίο μυελό το οποίο δημιουργεί μια ποικιλία συμπτωμάτων.
          
                          
Εικόνα 1 - σπονδυλικό τρίμα
 

Εικόνα 2- νωτιαίο σωλήνα

Συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης

Η σπονδυλική στένωση συνήθως συναντάται στις μεγαλύτερες ηλικίες λόγω των εκφυλιστικών αλλοιώσεων. Ασθενείς  με ελάχιστη στένωση μπορεί να έχουν ελάχιστα συμπτώματα ή καθόλου. Όσο όμως εξελίσσεται η πάθηση  υπάρχει πόνος και δυσκαμψία στην σπονδυλική στήλη , σε πιο σοβαρές περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει πίεση τον νωτιαίου μυελού, βελονισμοί αδυναμία και μούδιασμα, βιώνονται από τον ασθενή στην μέση , του μηρούς και τα πόδια.

Γενικά οι ασθενείς με σπονδυλική στένωση βιώνουν αύξηση συμπτωμάτων κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων οι οποίες τείνουν να ευθιάζουν ή να  εκτείνουν την σπονδυλική στήλη. Τα συμπτώματα αυξάνονται επίσης κατά την άρση βάρους, την πολύωρη ορθοστασία και το περπάτημα. Τέλος τα συμπτώματα μειώνονται  με δραστηριότητες οι οποίες τείνουν να λυγίσουν την σπονδυλική στήλη ( π.χ. καθιστή θέση ) ή δραστηριότητες οι οποίες δεν φορτίζουν την σπονδυλική στήλη ( π.χ ξαπλωτή θέση)

Διάγνωση της σπονδυλικής στένωσης

Ακτινολογική διερεύνηση όπως ακτινογραφίες , μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία ( εικόνα 3 ) είναι συνήθως απαραίτητες για να επιβεβαιώσουν την διάγνωση της σπονδυλικής στένωσης.
             
                            
Εικόνα 3-φυσιολογικο σπονδυλικά κανάλι ( αριστερά ) σπονδυλική στένωση ( δεξιά)

Θεραπεία της σπονδυλικής στένωσης

Οι ασθενείς με σπονδυλικής στένωση έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα με την εφαρμογή του κατάλληλου προγράμματος φυσικοθεραπείας. Αν και δύσκολο να εξαλειφθούν οι εκφυλιστικές αλλαγές.

Οι ασθενείς παραμένουν δραστήριοι και ενεργοί . Ο στόχος της θεραπείας είναι ο ασθενείς να παραμείνει λειτουργικός και δραστήριος χωρίς να αυξάνουν τα συμπτώματα και χωρίς να επιδεινώνεται η κατάσταση του.  Πρέπει να αποφεύγονται ή να μειώνονται οι δραστηριότητες που αυξάνουν τα συμπτώματα.  Επίσης βοηθάει πολύ η βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης του ασθενή. Αεροβική άσκηση όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και η κολύμβηση βοηθούν εξαιρετικά στην θετική εξέλιξη της πάθησης

Φυσικοθεραπεία για σπονδυλική στένωση

Η φυσικοθεραπεία σε ασθενείς με σπονδυλική στένωση είναι ζωτικής σημασίας διότι ελαττώνει τα συμπτώματα και βελτιώνει την ελαστικότητα των ιστών της σπονδυλικής στήλη.

Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει :


Γράφει ο Φίλιππος Γκέκης PT, MT
 


Κορυφή

Αναζήτηση

Language - Γλώσσα

Greek English French German Italian Spanish

Πληροφορίες-Επικοινωνία

Φυσικοθεραπευτήριο : Γ. Λύρα 110 Κηφισιά 14564

Τηλ : 2130046439

Κιν : 6974066551

Mail gkekispt@ymail.com 

Κορυφή
Copyright © 2009 PhysioAid Web site developed by Emmanouil Tsardoulias (etsardou[at]auth.gr)