Ανατομία της ποδοκνημικής άρθρωσης

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDF

Η ποδοκνημική αποτελεί έναν πολύπλοκο μηχανισμό. Ανατομικά έχουμε την υπαστραγαλική και την ποδοκνημική , οι δυο αρθρώσεις της περιοχής . Με τα χρόνια  επικράτησε ο ορος ‘αστράγαλος’ ο οποίος είναι λανθασμένος μιας και απευθύνεται σε οστό, όπως θα δούμε και παρακάτω. Η ποδοκνημική αποτελείται από τρία οστά: την κνήμη στην εσωτερική επιφάνεια του ποδιού, την περόνη στην εξωτερική πλευρά του ποδιού και τον αστράγαλο ο οποίος περικλείεται από τα δυο πρώτα. Η ποδοκνημική είναι η άρθρωση στην οποία γίνονται οι κινήσεις της κάμψης και της έκτασης.

Η υπαστραγαλική άρθρωση αποτελείται από δυο οστά τον αστράγαλο(από πάνω) και από την πτέρνα (από κάτω). Σε αυτή την άρθρωση πραγματοποιούνται οι στροφές .

Οι επιφάνειες των οστών καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο (1). Οι κυριότεροι σύνδεσμοι της άρθρωσης είναι οι εξής: ο πρόσθιος κνημοπερονιαίος (2)ο οποίος συνδέει την κνήμη με την περόνη, οι έξω πλάγιοι  (3) οι οποίοι συνδέουν την περόνη με τον αστράγαλο και τέλος ο δελτοειδής  σύνδεσμος(4) ο οποίος συνδέει την κνήμη με τον αστράγαλο.
 

Γράφει ο Φίλιππος Γκέκης PT, MT
 
 
Κορυφή

Αναζήτηση

Language - Γλώσσα

Greek English French German Italian Spanish

Πληροφορίες-Επικοινωνία

Φυσικοθεραπευτήριο : Γ. Λύρα 110 Κηφισιά 14564

Τηλ : 2130046439

Κιν : 6974066551

Mail gkekispt@ymail.com 

Κορυφή
Copyright © 2009 PhysioAid Web site developed by Emmanouil Tsardoulias (etsardou[at]auth.gr)