Τενοντίτιδα τρικέφαλου βραχιονίου

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDF


(γνωστή και σαν τενοντοπάθεια τρικέφαλου βραχιονίου μυός)
 
Τι είναι η τενοντίτιδα τρικέφαλου ;

Η τενοντίτιδα τρικέφαλου είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει φλεγμονή στον τένοντα του τρικέφαλου η οποία προκαλεί πόνο στην οπίσθια επιφάνεια του αγκώνα.

Ο μυς που βρίσκεται στην οπίσθια  επιφάνεια του βραχίονα ονομάζετε τρικέφαλος βραχιόνιος  ( εικόνα 1) . Ο τρικέφαλος περνά πίσω  από την άρθρωση του ώμου και καταλήγει πίσω  στο αντιβράχιο αφού διασχίζει την οπίσθια  επιφάνεια του αγκώνα . Κατά την διάρκεια της σύσπασης του , τάση διαπερνά μέσα από τον τένοντα του . Όταν η τάση αυτή είναι υπερβολικά μεγάλη ή επαναλαμβάνεται πολλές φορές τότε ο τένοντας του τραυματίζεται .  Τον τραυματισμό του ακολουθεί εκφύλιση και φλεγμονή . Αυτό συμβαίνει τραυματικά αφού έχει ασκηθεί μεγάλη τάση στον τένοντα ( η οποία είναι πέρα από τα όρια αντοχής του ) ή από σταδιακούς ‘μικροτραυματισμούς ‘ λόγο υπέρχρησης .                                                                                                               
                                                      
 
Εικόνα 1

Αίτια  τενοντίτιδας τρικέφαλου

Η τενοντίτιδα τρικέφαλου συμβαίνει συνήθως από επαναλαμβανόμενα φορτία τα οποία ερεθίζουν τον τένοντα . Αυτό συμβαίνει σε δραστηριότητες όπως η επαναλαμβανόμενη άρση αντικειμένων ή σε ασκήσεις με βάρη που προορίζονται για την ενδυνάμωση των τρικεφάλων μυών . Πιο σπάνια η τενοντίτιδα του τρικεφάλου συμβαίνει ξαφνικά στην προσπάθεια άρσης ενός βάρους μεγαλύτερο από αυτό που αντέχει ο τένοντας.

Συμπτώματα της τενοντίτιδας τρικεφάλου

Οι ασθενείς με τενοντίτιδα τρικέφαλου συνήθως βιώνουν πόνο στην οπίσθια  επιφάνεια του αγκώνα . Λιγότερο συχνό είναι να υπάρχει μόνο μια ενόχληση και δυσκαμψία στην περιοχή του αγκώνα με την ξεκούραση από δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν δυνατές και επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των τρικέφαλων μυών . Σπάνια ο ασθενής θα νιώσει ενόχληση η οποία μετατρέπετε σε οξύ πόνο με την δραστηριότητα . Περιστασιακά μπορεί να παρατηρηθεί αδυναμία στην προσπάθεια άρσης κάπου αντικείμενου .

Διάγνωση τενοντίτιδας τρικέφαλου

Η  υποκειμενική ( λήψη  ιστορικού ) και αντικειμενική ( κλινική εξέταση ) αξιολόγηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον φυσικοθεραπευτή στην διάγνωση της τενοντίτιδας τρικέφαλου. Μερικές φορές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες , μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν .

Πρόγνωση της τενοντίτιδας τρικέφαλου

Οι περισσότεροι ασθενείς με τενοντίτιδα τρικέφαλου θεραπεύονται με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία και επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες σε λίγες εβδομάδες . Μερικές φορές μπορεί να κρατήσει μήνες γι αυτούς οι οποίοι έχουν τενοντίτιδα τρικέφαλου για μεγάλο χρονικό διάστημα .

Θεραπεία της τενοντίτιδας τρικέφαλου

Στις περισσότερες περιπτώσεις η τενοντίτιδα τρικέφαλου θεραπεύεται με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία . Η επιτυχία της θεραπείας  εξαρτάτε σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία του ασθενή με τον φυσικοθεραπευτή . Πολύ βασικό είναι η αποφυγή των δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα . Αυτό βοηθά το σώμα μας να επουλώσει τους τραυματισμένους ιστούς . Σταδιακά με την μείωση των συμπτωμάτων επιστρέφουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες  πάντα με την καθοδήγηση του φυσιοθεραπευτή μας . Με το να συνεχίζουμε να εκτελούμε δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν τα συμπτώματα μας οδηγούμαστε στο χρόνιο στάδιο . Όσο πιο  γρήγορα ξεκινήσει το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας τόσο πιο γρήγορο και μόνιμο θα είναι το αποτέλεσμα.

Παράγοντες που συμβάλουν στην δημιουργία της τενοντίτιδας τρικέφαλου

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη της τενοντίτιδας τρικεφάλου . Πρέπει να αξιολογηθούν όλοι και να διορθωθούν κατά την διάρκεια της αποκατάστασης από τον φυσικοθεραπευτή . Μερικοί από αυτούς είναι :


Φυσικοθεραπεία για τενοντίτιδα τρικεφάλου

Η φυσικοθεραπεία για την τενοντίτιδα τρικεφάλου είναι πολύτιμη για την επίσπευση της ανάρρωσης , εξασφαλίζει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και μειώνει την πιθανότητα επανατραυματισμού . Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει:Γράφει ο Φίλιππος Γκέκης PT, MT
 Κορυφή

Αναζήτηση

Language - Γλώσσα

Greek English French German Italian Spanish

Πληροφορίες-Επικοινωνία

Φυσικοθεραπευτήριο : Γ. Λύρα 110 Κηφισιά 14564

Τηλ : 2130046439

Κιν : 6974066551

Mail gkekispt@ymail.com 

Κορυφή
Copyright © 2009 PhysioAid Web site developed by Emmanouil Tsardoulias (etsardou[at]auth.gr)